Ferrata Havranka 2024

Ferrata Havranka 2024

Lokace: Česko
 

Ferrata Havranka 2024

V roce 2024 došlo k otevření další části ferraty Havranka, která propojuje z vrcholu Havraní skály navazuje na první část z roku 2021. Můžete se těšit na lezení s výhledy na Krumlov a řeku Vltavu. Obtížnost je střední tedy C, ale záleží, z jaké strany se vydáte, sestup starou i novou částí je o něco náročnější než výstup a to platí především pro převis na cestě z roku 2021, pro některé to může být pořádná výzva.

Popis ferraty

Na Havranku se můžete vydat ze dvou směrů a je otázka, která varianta je náročnější. Pokud půjdete od řeky, bude pro vás snazší přelezení převisu, který se nachází na začátku cesty. Jedná se o nejnáročnější část celé cesty a to platí především pro menší postavy. O to náročnější převis pro vás bude, pokud se na cestu vydáte z druhé strany a převis budete slézat. Na druhou stranu nová cesta je o něco snadnější při výstupu.

Nová cesta 2024

Nová varianta zajištěné cesty začíná na druhé straně původní varianty viz mapa níže v odkazu. Nová cesta je ohodnocena stupněm C, tedy střední obtížností a po vyzkoušení mohu konstatovat, že to naprosto odpovídá. Začátek může být trochu uklouzaný, nejprve je potřeba překonat první jednoduchý traverz a po žebříku postupovat vzhůru k prvnímu náročnějšímu místu.

Krátké stoupání a následuje další jednoduchý traverz k finále, kterým je kolmější stěna o obtížnosti C. Na konci je odměna v podobě výhledu na Krumlov a řeku Vltavu.

Následuje sestup, můžete jít zpět stejnou cestou, nebo pokračovat variantou z roku 2021 přes lanový most a projít celou Havranku, vřele doporučujeme.

Za mostem následuje jednoduchý sestup, který končí překonáním náročného převisu, pro menší postavy to může být celkem adrenalinová záležitost. Převis bych se nebál označit technickou obtížností D, platí pro menší postavy pod 170cm. Závěr je krátký traverz nad řekou.

Odkazy

Nástup k původní ferratě od řeky najdete viz mapa.

Začátek nové cesty 2024 je skousek od dětské ferraty viz mapa. Pokračujte dál pěšinou, vstupte brankou na soukromý pozemek a pokračujte dál než dorazíte ke skále.

Kontakt na místní průvodkyni

 

Nasdílejte tip svým přátelům