Konigsjodler klettersteig

Konigsjodler klettersteig

Lokace: Rakousko
 

Impozantní Königsjodler klettersteig

Nejkrásnější Via Ferratu v Rakousku najdete kousek od Bischofshofenu. Připravte se na zhruba 5 hodin lezení, počítejte s celkovým časem přes 10 hodin. Obtížnost je nově hodnocena jako C/D, osobně bych vzhledem k délce cesty počítal s obtížností D. Doporučujeme si předem domluvit nocleh na chatě Matras Haus, která se nachází přímo na vrcholu. V žádném případě nesestupujte přes Birkar, je to velice nebezpečná cesta!

Začínáme od parkoviště Erichhütte. Nástup na ferratu zabere přes 2 hodiny, vše je dobře značené, nejprve jdeme směrem k chatě Erichhütte. Od chaty pokračujte po cestě 432 až k nástupu na ferratu. Na začátku vás čeká skalní výstup C/D, pokud tady máte problémy, v žádném případě dál nepokračujete, žádný technicky obtížný úsek vás sice nečeká, ale cesta je extrémně dlouhá a budou vám docházet síly.

Cesta dál pokračuje přelézáním věží, nahoru a zase dolu. Výhledy  jsou na každém vrcholu fantastické, jelikož se pohybujete ve vysoké výšce je vidět hodně daleko. Poprvé máte možnost vidět sestupovou cestu přes kotel Birkar, odtud to nevypadá tak hrozně, ale zdání klame. Přelézání věží je většinou o obtížnosti C.

V době kdy jsme to lezli, mohli jsme si užít atrakci Flying fox, bohužel od roku 2023 je tato atrakce zrušena, netuším, zda se časem obnoví. Místo Flying foxe se vydáte náročnější cestou dolů a pak zase strmě nahoru.

Jeden z nejimpozantnějších úseků, další přelézání věží v neskutečné atmosféře. Pohled na lezce před vámi si budete pravděpodobně dlouho pamatovat. V dálce je vidět nejnáročnější stěna, lezci vypadají na stěně jako mravenci, trochu nás při tomto pohledu zamrazilo.

Máme delší pauzu pro načerpání posledních zbytků sil, ferrata je skutečně fyzicky náročná, je to tu neskutečný, ale už to chci mít za sebou. Stěnu naštěstí vylézáme bez větších problémů, ale na zbytek cesty je už skutečně jenom zbytek sil.

Když už to vypadá na finále, objeví se před námi další strmý sestup a výstup, nezbývá než pokračovat dál stejným způsobem dolů a zase nahoru, ale to už je skutečně poslední náročnější stěna. Konečně to máme za sebou. Nyní nastává otázka, pokračovat na vrchol Hochkönigu a pokračovat delší, ale bezpečnější cestou zpět k autu, nebo se vydat kratší cestou přes Birkar, bohužel jsme se rozhodli špatně.

Sestup přes Birkar

Rozhodnutí sestoupit přes Birkar i přes četné varování, bylo hodně nerozumné. Hned na začátku sestupu je varování o nebezpeční, nicméně pokračujeme dál. Ze začátku nic nenasvědčuje, že by se mělo jednat o nebezpečnou cestu, ale vše se postupně zhoršuje. Terén je hodně nestabilní, občas exponovaný bez jištěných úseků, ale to není největší problém tohoto sestupu. Jakmile se objeví další lezci nad námi, začíná peklo v podobě kamenných projektilů, které létají obrovskou rychlostí kolem nás. Nakonec lezeme dolů přes 4 hodiny, u auta jsme zpět po deváté hodině. Birkar už nikdy více!

Odkazy

Mapa parkoviště Erichhütte

Topo cesty

Časový harmonogram

Nástup k ferratě 2,5 hodiny

Ferrata 4,5 hodiny

Sestup Birkar 3,5 hodiny (může se výrazně prodloužit)

Bezpečný sestup Arthurhaus 4,5 hodiny

 

Nasdílejte tip svým přátelům