Velika Planina Slovinsko

Velika Planina Slovinsko

Lokace: Slovinsko
 

Velika Planina

místo, které musíte navštívit až budete ve Slovinsku. Velika Planina je náhorní plošina na severu Slovinska v Kamnicko-Savinských Alpách, která se již po staletí využívá na pastvu krav a výroby sýru, tvarohu a kyslého mléka. Místní výrobky si zde můžete samozřejmě koupit, několik salaší nabízí občerstvení včetně prodeje skvělého sýru.

Velika Planina se stala samostatnou osadou v roce 1985, bohužel za 2. světové války byla většina salaší vypálena. V současné době zde najdete 202 salaší, většina nově postavených sice v původním stylu, ale uvnitř již s modernějším vybavením. Část salaší je využívána ke komerčním pronájmům, můžete se tedy ubytovat přímo na planině.

Jak se dříve žilo na Velké Planině se dozvíte v místním muzeu, kde je ukázka původního interiéru a dobových nástrojů. V roce 1939 byla postavena kaple zasvěcena Panny Marie Sněžné, kostel sloužil poutníkům a místním obyvatelům. Za druhé světové války byla kaple zapálena. V současnosti zde stojí nová kaple dle původních návrhů.

Co dělat na Veliké Planině?

Náhorní plošina je ideální na relaxaci, poznávání tamějšího života a k nádherným procházkám kolem salaší a volně pasoucích krav, výhledy jsou zde impozantní. Můžete se zde volně procházet kolem salaší, navštívit muzeum a místní kostelík. Nejkrásnější cesta vede přímo uprostřed salaší s malým rybníčkem.

Na Velikou Planinu navazuje Malá Planina, opět se se salašemi a volně pasoucím dobytkem. Pokud uvidíte malá telátka, raději se ke kravám moc nepřibližujte.

Jak se tam dostanete?

můžete si vybrat 2 způsoby jak se dostat na Velikou Planinu. Nejjednodušším způsobem je využití lanovky, nejprve velkou kabinkovou a poté pokračujete sedačkovou.

Druhou možností je zhruba 3 kilometrová pěší tůra z placeného parkoviště kousek od Volovjeku. Cesta vám zabere minimálně 1 hodinu krásnou krajinou. Cestou procházíte Gojška planina a Malá planina.

Nasdílejte tip svým přátelům