Postalmklamm klettersteig

Postalmklamm klettersteig

Lokace: Rakousko
 

Ferrata v soutěsce Postalmklamm

Hledáte opravdu zábavnou ferratu a oželíte výhledy, pak je pro vás Postalmklamm skvělou volbou. Postalmklamm klettersteig je zajištěná cesta ve stejnojmenné soutěsce, vedoucí nad hučícím potokem a v závěru dokonce vedle vodopádu.

Náročný začátek

K Ferratě musíte od parkoviště kousek sestoupit, není zde příliš prostoru, výbavu si vezměte na sebe hned na parkovišti. Začátek je opravdu výživný a pro mě osobně, to bylo hned to nejtěžší. Jako první vás čeká nestabilní dlouhý lanový most, který se při sebemenším chybném kroku naklání, nic pro ty, co tohle nevyhledávají. Navíc je most ve velké výšce nad soutěskou.

Za mostem si oddychnete, první klíčové místo máte za sebou, ale ještě je tu jedna adrenalinový výzva. Cesta za mostem pokračuje traverzem v soutěsce, poté se vrátíte na druhou stranu soutěsky pomocí malého lanového přemostění.

Pokračujete traverzem k druhému klíčovému úseku. Již z dálky si většina láme hlavu, jak se dostanou opět na druhou stranu, kde zajištěná cesta pokračuje. Nikde není žádné lano na nohy, pouze na jištění a pro ruce. Na každé straně je skoba a vám je v tu chvíli jasné co bude následovat.

Na druhou stranu se dostane přeskokem, tedy pokud neměříte více jak 180cm, obři to s menším odpružením překročí, ale menší jedinci skutečně musí skákat, nebo lépe řečeno zhoupnout se pomocí horního lana.

Dále už je to jenom zábava a kochání pohledem na vodopád. Nakonec se dostanete téměř na dosah vodopádu, menší sprcha v horkou přijde vhod. Nyní můžete pokračovat novou lehčí variantou k druhému vodopádu, nebo na přímo původní cestou u prvního vodopádu náročnější C/D

Jakmile se dostanete nad vodopád, čeká vás rozhodnutí. Vydat se celkem výživnou déčkovou stěnou nebo raději oklikou. Třetí možností je extrémní výzva v podobě varianty F, jedná se o vylezení stěny v dlouhém převisu, doporučujeme pouze velice zdatným jedincům.

Jak se tam dostanete?

Ferrta začíná kousek od parkoviště kam se dostanete placenou silnicí Postalmstraße. Začátek placené silnice je v obci Strobl u břehu jezera Wolfgangsee.

To je vše, nyní se autem vydejte na konec cesty, kde na vás čekají krásné výhledy. Jakmile sjedete mýtnou silnicí dolů, vydejte se k jezeru Wolfgangsee.

ODKAZ NA TOPO

https://www.bergsteigen.com/touren/pdf/postalmklamm-klettersteig-mit-f-variante/?tx_web2pdf_pi1[argument]=printPage&showOptions=pdfTopo

ODKAZ NA KURZ VIA FERRATA

JAK ZAČÍT S VIA FERRATOU

Nasdílejte tip svým přátelům