Nejkrásnější vodopády Slovinska

Nejkrásnější vodopády Slovinska

Lokace: Slovinsko
 

3 nejkrásnější vodopády Slovinska

Slovinsko je nádherná země, najdete zde úžasnou přírodu, hory, jezera, moře, ale i právě i vodopády. Poradíme jaké vodopády nevynechat a hlavně, kde je najít.

TOP 3 MARTULJEK

Vodopád Martuljek najdete v krásné krajině ve stejnojmenné obci Gozd Martuljek kousek od Kranjske Gory. Ve vesnici je parkoviště, v roce 2020 bylo zdarma, nevím jak je to nyní, ale předpokládám, že se nic nezměnilo.  Cesta je cíl, to platí právě o krajině, kterou procházíte k vodopádu.

Další nespornou výhodou je minimum turistů, vodopád není moc známý a hlavně k němu vede trochu delší cesta cca 50 minut. Samotný vodopád je vysoký 29 metrů, poprvé ho v celé kráse zahlédnete z dřevěné lávky, ale s trochou námahy se dostanete poměrně blízko. Pokud není vyloženě sucho, můžete se vydat k hornímu vodopádu, který je dokonce ještě vyšší, ale s minimem vody. Pro dobrodruhy zde vede i ferrata.

TOP 2 VELIKY KOZJAK

Dokonalá dovolená zvolila jako třetí nejkrásnější vodopád Kozjak. Je to jediný placený vodopád v našem výběru, ale stojí to za to. Než se vydáte na cestu, je potřeba najít vhodné místo na parkování, jedno se nachází kousek od Napoleonova mostu a právě tento most přes řeku Soča je prvním skvostem na cestě. Výhledy z mostu na tyrkysovou řeku jsou doslova pohádkové.

Cesta pokračuje přes most kolem řeky k další atrakci a tím je tentokrát malý dřevěný most jak jinak než přes krásnou Soču. Je vám horko, Soča vás dokonale ochladí :-)

Než se dostanete k Velikému Kozjaku, minete jeho podstatně menšího brášku. Dál už je to placené, za pokladnou se pomalu vstupuje do malé soutěsky, kde na vás konečně čeká Veliký Kozjak. Není to žádný obr, měří pouhých 15 metrů, ale rozhodně stojí za návštěvu jelikož se nachází v jakési polojeskyni.

TOP 1 PERIČNIK

To nejlepší nakonec se nachází kousek od Martuljku, jednoznačně nejkrásnější a nejimpozantnější vodopád Slovinska je Peričnik. Navíc je to snadno přístupný vodopád od placeného parkoviště nedaleko Mojstrany.

Peričnik je vysoký 16 metrů, ale jeho hlavním důvodem návštěvy je obří mohutnost, síla a hlavně možnost projít se přímo za vodopádem. Dál můžete pokračovat k hornímu vodopádu, který je sice menší, ale je tu také méně lidí.

Máme ještě tip na dva vodopády, první je sice obří, ale nedostanete se moc blízko. Kousek od Bovce se nachází vodopád Boka viz foto.

Další tip je vodopád Savica u nádherného jezera Bochinj, nevýhodou vodopádu je železná branka, která trochu kazí dojem z místa. Tento vodopád je zpoplatněn.

ODKAZY

Martuljek a Peričnik

https://maps.app.goo.gl/U9E5iyzjeXCkzMYw7

Veliky Kozjak

https://maps.app.goo.gl/U9E5iyzjeXCkzMYw7

Nasdílejte tip svým přátelům