Hřebenovka Třístoličník

Hřebenovka Třístoličník

Lokace: Česko
 

Třístoličník, nejkrásnější hřebenovka na Šumavě

Vydejte se z Nového Údolí na úžasnou hřebenovku přes Třístoliční na Plechý a Plešné jezero. Nádherná cesta s dalekými výhledy, ale s nudnou částí po asfaltu od Plešného jezera do Nové Pece.

Odkud vyrazit?

Začátek trasy je v Novém Údolí kam se dostanete vlakem z Nové Pece. Trasa je vhodná pouze pro aktivní jedince, celá cesta zabere cca 8 hodin a celkem na vás čeká 23 kilometrů s převýšením přes 600 metrů.

Z Nového údolí se vyrážíme na chatu Dreissel, tady nás čeká největší stoupání, celkem je potřeba vystoupat 500 metrů nádhernou hraniční cestou. Pak už to bude více méně po hřebeni. Od vlakového nádraží půjdeme nejprve asfaltovou cestou, naštěstí nás obklopují lesy a cesta není až tak fádní. Po necelým 5 kilometrech odbočuje cesta na lesní pěšinu a začínám pomalu stoupat. Hlavní kopec přichází o chvilku později, stoupáme podél hraničních kamenů, cesta víceméně kopíruje až na vrchol státní hranici.

První krásné výhledy se objevují na konci nejprudšího stoupání. Jakmile uvidíte chatu Dreissesel, máte největší stoupání za sebou. K chatě už je to odpočinková cesta, je poměrně teplo, ale na chatě nás čeká vytoužená odměna v podobě Wiessebieru.

U chaty se můžete občerstvit a později dokonce dobře najíst, jen je potřeba počítat s vyšší cenou především za nápoje, jedná se již o německou chatu, ceny tedy v eurech.

Než se vydáte na hřebenovou cestu, doporučujeme navštívit skalní útvary okolo chaty, najdete zde úžasné vyhlídky na Bavorskou stranu Šumavy, za dobrého počasí se budete kochat pohledem na Alpy.

Po hřebenovce na Třístoličník

Po zaslouženém občerstvení a vylezení nedalekých vyhlídek, které rozhodně doporučujeme navštívit, pokračujeme hřebenovkou na Třístoličník. Počet turistů se zde o něco zvyšuje, naštěstí je poměrně brzy, ale pokud se zde budete nacházet po desáté hodině, sami tu rozhodně nebudete. Důvod je prostý, na Třístoliční vede z parkoviště na Německé straně cca 500 metrů dlouhá asfaltová cesta vhodná i pro kočárky.

Pokračujeme na nejvyšší bod cesty, kterým je vrchol Plechý. Cesta po hřebeni je nádherná, kocháme se výhledy především na Německou a Rakouskou stranu a po celou dobu můžeme vidět v dálce Alpy včetně ledovce Dachsteinu.

Vrchol Plechý na dohled, zde se zdržíme o něco déle a pak se rozhodujeme jak pokračovat. Na výběr máte cestu k obelisku Adalberta Stiftera s krásným výhledem na Plešné jezero. Cesta poté prudce klesá často po kamenech až k jezeru.

Druhou alternativou z vrcholu Plechý je cesta rovně na Smrčinu, většina turistů směřuje k památníku a tak volíme druhou variantu. U rozcestí nás čeká poslední krásný výhled do krajiny včetně Lipenské přehrady, cesta dál pokračuje strmě dolu přes kamenné moře.

Pokud chcete navštívit Plešné jezero, musíte se kousek vrátit. Od Plešného jezera je to bohužel nudnější cesta po asfaltové cyklostezce a v závěru dokonce ještě nudnější cesta po silnici.

ODKAZY

Vlakové spojení Český Krumlov - Nové Údolí

https://idos.idnes.cz/vlakyautobusymhdvse/spojeni/vysledky/?f=%C4%8Cesk%C3%BD%20Krumlov&fc=1&t=Nov%C3%A9%20%C3%9Adol%C3%AD&tc=100003

Parkování je možné přímo v Nové Peci u vlakového nádraží.

Nasdílejte tip svým přátelům