Via ferrata Hluboká nad Vltavou pro začátečníky i zkušené.

Via ferrata Hluboká nad Vltavou pro začátečníky i zkušené.

Lokace: Česko
 

Popis ferraty

Via ferrata Hluboká nad Vltavou je hodnocena na stupnici A – F jako středně obtížná, tedy písmenem C. Překvapivě je ferrata méně obtížná pro děti a menší osoby, jelikož jsou zde části, která vás vytlačují od skály a pro vyšší postavy to může být trochu náročnější. Naopak v místě přeskoku budou mít výhodu vyšší postavy, kterým bude stačit tuto část pouze překročit. Ostatní se budou muset trochu na laně zhoupnout, aby dosáhli na protější kramli (kovový nášlap ve skále). Zajištěná cesta byla při spuštění hodnocena pouze obtížností B, ale to se ukázalo jako podceněná hodnota.

Nyní se často označuje jako B/C, ale já bych to raději hodnotil mírnějším stupněm C. Ferrata je vhodná i pro děti od věku 8 let, mladší bych tam raději nebral, to však neznamená, že na ferratu nesmí.

Jak se tam dostanete?

Ferrata se nachází mezi Hlubokou nad Vltavou a Purkarcem. K ferratě se nejlépe dostanete pěšky nebo na kole po cyklostezce z Purkarce. Stačí zaparkovat na konci obce, kde začíná cyklostezka do Hluboké nad Vltavou. Jdeme pořád kolem řeky a po cca 4 kilometrech dorazíme k ceduli označující cestu k nástupu. Varianta z Hluboké je podstatně delší cca 8 km.

Další možností je dopravit se k ferrata lodí z přístaviště v Hluboké nad Vltavou, kde si loď můžete zapůjčit. U ferraty se nachází molo.

Nemáte zkušenost s Via ferratou, zkuste náš kurz Via ferraty na Vodní Bráně u Semil nebo na Pastýřské stěně u Děčína.

Nasdílejte tip svým přátelům