Extrémní ferrata v Bechyni

Extrémní ferrata v Bechyni

Lokace: Česko
 

Popis ferraty

Nejnáročnější Via ferrata v České republice, na stupnici A – F je hodnocena jako E, tedy extrémně náročná. V případě použití odsedky, se obtížnost snižuje. Cesta je jednosměrná, možnost zvolit alternativní cestu je u lanového mostu, cestou tam můžete lanový most obejít a cestou zpět zvolit cestu právě přes most.

Nástup ferraty je defacto sestup po žebříku k levému břehu Lužnice. Od teď je to pouze traverz nad hladinou vody s převislými úseky. Výjimkou je lanový most, ale pokud vám lanové mosty dělají problémy, můžete se vydat okolo.

Klíčový úsek vás čeká za mostem, pokud jste měli do této doby jakékoliv problémy, otočte se! Nejtěžší místo je jak jinak než traverz s výrazným převisem, který je nutné překonat ve velkém záklonu. Za klíčovým místem je to pouze o mírné náročnosti.

Cesta končí u lavičky, která je připevněna ke skále, odvážnější mohou ještě vystoupat po převislém žebříku ke zvonečku a zazvonit si, jen mějte namysli, že vás čeká ještě cesta zpět, jestli jste jsem došli téměř na pokraji sil, ke zvonečku rozhodně nestoupejte. Celá ferrata, tedy cesta tam i zpět vám zabere minimálně hodinu, záleží na vaší výkonosti.

Trasa vede těsně nad vodou, než na zajištěnou cestu nastoupíte, zkontrolujte si výšku vody, pokud na začátku sahá až ke kramlím, není ferrata schůdná. Tento stav je pouze po vydatnějších deštích. Často se zde také řeší, zda na některých úsecích používat jištění, případný pád je přímo do vody a být v některých místech při pádu zajištění, není úplně výhodné.

Nemáte zkušenost s Via ferratou, zkuste náš kurz Via ferraty na Vodní Bráně u Semil nebo na Pastýřské stěně u Děčína.

Jak se tam dostanete?

Zaparkujte auto ve vedlejších ulicích, rozhodně neparkujte někomu před barákem. S parkováním je to poměrně náročnější, ale místo určitě najdete. Cesta k ferratě vede po levé straně řeky, úzkou uličkou kolem keramiky. Poté mírně do kopce a po poli k nástupu.

PARKOVÁNÍ N 49°17'02 / E 14°28'38

NÁSTUP NA FERRATU 49°17'13.87 / 14°28'16.19

Nasdílejte tip svým přátelům