Donnerkogel Intersport klettersteig

Donnerkogel Intersport klettersteig

Lokace: Rakousko
 

Ferrata Donnerkogel

Donnnerkogel Intersport klettersteig je zajištěná cesta střední obtížnosti ohodnocena stupněm C/D. Je poměrně dlouhá, klíčové úseky jsou na začátku a na konci. Vrcholem cesty je 40 metrů dlouhý žebřík spojující dva vrcholy, nevede tedy klasicky vertikálně, ale slouží zde jako most.

Nástup je trochu náročnější, pokud zde máte problém, otočte se. Další náročnější místo je kousek od nástupu, zde platí to samé, máte zde problémy, vraťte se. Podobné úseky jsou na konci, kde už budete mít podstatně méně sil. Celkově ferrata není obtížná, nejsou zde převisy, ani zvlášť náročná místa.

Zhruba v polovině cesty je nádherné odpočinkové místo s výhledem na jezero Gosausee. Určitě si zde oddechněte, čeká vás žebřík nad propastí a výstup kolmou stěnou.

Pokračujeme nenáročným terénem, jedná se většinou o travers hory nad kosodřevinou. Naše pohledy s údivem míří vzhůru, v dálce je vidět onen žebřík. Slunce se postará o zvláštní efekt, postavy na žebříku vypadají jakoby se vznášeli. Cesta je jasná, jde se k žebříku.

Lanový žebřík

Adrenalinová atrakce v podobě lanového žebříku spojující 2 vrcholy. Z dálky to vypadá opravdu strašidelně, ale ve skutečnosti to tak hrozné není, žebřík je stabilní a moc se nehýbe, nicméně to platí pouze v případě, že jste na žebříku sami, jakmile se nachází na žebříku více jedinců, jedná se o zcela odlišnou situaci. Kromě úctyhodné výšky se žebřík dost nepříjemně hýbe.

Lanový žebřík je největší atrakcí v okolí, počítejte s návalem, u mostu se mohou tvořit fronty. Lanový most má délku 40 metrů a je veřejností přezdíván schody do nebe. Ze žebříku je krásný výhled na jezero.

Na konci žebříku přichází další náročnější úsek, výstup kolmou stěnou usnadňují ocelové kolíky. Z kolmé stěny jsou naprosto úžasné výhledy na lezce zdolávající lanový most.

Ferrata končí na vrcholu Donnerkogelu s úchvatnými výhledy a škemrajcími ptáky rodu Kavče Alpské. Poslední částí je sestup alternativní výstupovou cestou pro běžné turisty.

Jak se tam dostanete?

Ferrata Donnerskogel je snadno dostupná z obce Gosau, silnicí jedeme až na konečnou, kde je velké parkoviště u lanovky. Parkování zdarma, ale můžete mít problém najít místo. K nástupu na ferratu můžete jít pěšky, ale doporučujeme využít lanovku. Od horní stanice lanovky je to již jenom kousek.

Nasdílejte tip svým přátelům